Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас - 84-годишен мъж

...
Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас - 84-годишен мъж
Коментари Харесай

Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас

Първи смъртен случай от западнонилска тресчица у нас -  84-годишен мъж от ямболското село Ботево е умрял на 13 септември.

Лабораторните резултати обаче бяха оповестени чак през днешния ден.

Мъжът е лекуван една седмица в инфекциозното поделение на ямболската болница. Той не е пътувал в рискови страни и няма забележими данни за захапване от комари, заяви пред БНР д-р Наташа Капсъзова от Регионалната здравна ревизия.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, настоящи към 11.09.2018 година, в ЕС са докладвани 710 случая на западнонилска тресчица за 2018 година (Италия - 327, Гърция-147, Румъния-117, Унгария-96, Франция-11, Австрия-8, Хърватска-3 и Словения-1).

Заболели са регистрирани и в други страни: Сърбия-213, Израел-49 и Косово-3.

Съобщени са и 63 смъртни случая от западнонилска тресчица: Сърбия-21, Гърция-16, Италия-13, Румъния-12 и Косово-1.

Инфекцията се предава посредством захапване от разпространените и в България комари, има признаци като тресчица, главоболие, отмалялост, болки в тялото, гадене и повръщане, както и обриви по кожата и подути лимфни възли.

Повечето инфектирани, към 80%, не демонстрират признаци, до момента в който една пета развиват вирусна зараза и при част от тях се стига до енцефалит или менингит. При 1 % от заболелите изходът е летален. Това са главно възрастни и хора с отслабена имунна система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР